Jelenlegi hely

A Bizottság rendkívüli ellenőrzéseket rendelt el az importmézzel kapcsolatban

  • EPP-HungarianPress
    EPP-HungarianPress

Erdős Norbert sajtóközleménye
"Az Európai Unió összehangolt élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket folytat az EU belső piacán és az Unió külső határállomásain a hamisított importméz kiszűrése érdekében" - jelentette ki Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos Brüsszelben. Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának a meghallgatásán Erdős Norbert európai parlamenti képviselő kérdésére válaszolva a biztos elismerte, hogy az eddigi vizsgálatok eredményei szerint az EU-ba behozott méz közel egy harmada hamisított, ipari méz.

"Az egészségügyi biztos egy, az importmézet érintő és az EU mind a huszonnyolc tagállamát átfogó, összehangolt élelmiszer-biztonsági ellenőrzés első eredményeit osztotta meg velünk" - emelte ki Erdős Norbert. "Komoly siker, hogy az erőteljes fellépésünknek köszönhetően külön napirendi pontként tárgyaltuk meg az európai mézhamisítási botrány fejleményeit az EP Mezőgazdasági Bizottságában" - tette hozzá a fideszes politikus. A Bizottság az EU belső piacán árusított kevert mézekből származó 2230 mintát vont vizsgálat alá. Az előzetes eredmények szerint e minták tizenhét százaléka élelmiszer-csalásban érintett. Ez az arány azonban huszonkilenc százalékot tesz ki az EU külső határán begyűjtött importmézek vonatkozásában. "Mindenki számára világossá vált, hogy az EU-ba importált méz közel egy harmada hamis, tulajdonképpen közönséges cukorszirup" - jelentette ki a néppárti magyar képviselő.

"Ez rendkívül komoly fenyegetés az Unió ötszáz millió polgára részére, hiszen a fogyasztóvédelmi sérelmeken túl jelentős az élelmiszer-biztonsági és egészségügyi kockázat, ugyanis a hamisított ipari méz, amelynek az alapja, közönséges cukorszirup, ki tudja milyen egyéb szennyező anyagokat tartalmaz. Könnyen előfordulhat, hogy az EU-ba dömpingáron és nagy mennyiségben behozott - egyes hírek szerint kínai eredetű - cukorszirup nehézfémeket és az EU-ban már régóta betiltott növényvédőszerek maradványait rejti" - figyelmeztetett az EP Mezőgazdasági Bizottságának a fideszes tagja. A politikus hozzátette, hogy a fentieken túl a tisztességes magyar és európai méhészek is súlyos károkat szenvednek, hiszen a hírek szerint több százezer tonna mennyiségben behozott importméz letöri az árakat, így válságba taszítja a méhészeket és a tisztességtelen importőröknek hoz hasznot az EU piacán.

"Ezért két célkitűzés megvalósulásáért harcolok Brüsszelben. Egyrészt szükség van az EU-szerte összehangolt ellenőrzések fokozására. A jelenlegi folyamat indulásnak jó, de messze nem elegendő. A tiltott módon hozzáadott cukor kimutatását célzó vizsgálatok mellett azon elemekre is összpontosítani kellene, amelyek a természetes mézekben megtalálhatóak, de a hamisított termékekből hiányoznak, gondolok itt például a flavonoidokra" - hívta fel a figyelmet Erdős Norbert. Úgy véli, fejlett laboratóriumokkal rendelkező egyetemeket kellene megbízni legalább száz importméz-minta részletes és több szempont szerinti vizsgálatával.

"Másrészt úgy látom, hogy az élelmiszer-biztonsági ellenőrzések fokozása a csalás-sorozat visszaszorulását eredményezheti, de a problémát nem szünteti meg, amely így bármikor visszatérhet a jövőben. A problémát egyedül a kevert mézek címkézési szabályainak a kiigazítása oldhatja meg" - ismerte el a fideszes politikus. Hozzátette, hogy a jelenleg használt "EU–országokból és EU-n kívüli országokból származó mézkeverék" jelölés egyáltalán nem ad pontos képet a fogyasztó számára a kevert mézek harmadik országokból érkező mézeinek a pontos származásáról, valamint tényleges minőségéről. Ezért a jelenlegi jelölés helyett a csomagolás címkéjén azt kellene feltüntetni, hogy a végtermékben felhasznált EU-n kívüli méz melyik harmadik országból származik, továbbá azt, hogy a kiszerelt termékben ez a tétel pontosan hány százalékos arányban van jelen.

"Várom a méhész társadalom és a fogyasztóvédők segítségét az élelmiszer-csalásban érintett importmézek visszaszorítására irányuló küzdelmemben. Ez által védjük a polgárok egészségét, javítjuk a fogyasztói jogaik érvényesülését, valamint segítjük a tisztességes magyar és európai méhészek boldogulását az EU belső piacán és a világpiacon is" - emelte ki Erdős Norbert.

Brüsszel, 2016. április 4.

Erdős Norbert irodája
http://fidesz-eu.hu/
http://erdos.fidesz-eu.hu/

Cimkék: 
ÉlelmiszerEU

Rovatok / címkék

2018-as magyarországi országgyűlési választás Ada Afganisztán Albánia Ausztria Autó Balkán Belgium Belgrád Bosznia-Hercegovina Brüsszel Budapest Bűnügy Ciprus civil Cnesa Csehország Csillagászat Diplomácia Dánia Dél-Korea EBESZ Egyesült Államok Egyiptom Egészség Elefántcsontpart Energia ENSZ Erdély EU Eurovíziós Dalfesztivál 2016 Exodus / tömeges kivándorlás Fehéroroszország Felhívás Fesztivál Film Fotó Franciaország Gasztronómia Gazdaság Görögország Hollandia Hongkong Horgos Horvátország Időjárás Időjárás-előrejelzés Ifjúság India Indonézia Informatika Interjú Internet Irak Irán Izrael Japán Jog Kalendárium Katasztrófa Kereskedelem Kerékpár Kishegyes kormány Koszovó Kosztolányi Dezső Színház Kultúra Kárpát-medence Kárpátalja Kína Könyv Közlekedés Külföld Lengyelország Litvánia Líbia Macedónia Magyarittabé Magyarkanizsa Magyar Mozgalom Magyarország Magyarság Mezőgazdaság MNT Mongólia Montenegró MTVA Muzslya média Művészet Nagy-Britannia Nagybecskerek NATO Nyári Mozi Színházi Közösség Németország Oktatás, nevelés Olaszország Orom Oroszország Palics Piac Portugália Pályázat Pénzügy Románia Régészet Spanyolország Sport Statisztika Svédország Szabadka Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szeged Szerbia Szerbiai választások 2016 Szlovákia Szlovénia Színes Színház Szíria Temerin Természetbarát kertészkedés Természetvédelem terrorizmus Topolya Topolya Község Múzeuma Tudomány Turizmus TV-Rádió programajánló TV-Rádió programajánlóvíziós Dalfesztivál 2016 Táborok Társadalom Történelem Törvény Törökország Ukrajna V4 Vajdaság / Délvidék Vallás Vatikán Videó VMMSZ VMSZ Vélemény Zene Zenta Zombor Állatvilág Élelmiszer Észak-Korea Észtország Íjászat Óbecse Újvidék Újvidéki Színház Ünnep